Kulinarnie Mocni

Aleksandra DamentkoRozmowa z Aleksandrą Damentko, koordynatorem programu „Kulinarnie Mocni”, dietetykiem.

– Niedawno w miejscowości Grzmiąca odbyły sie warsztaty kulinarne w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Jaki jest cel tej inicjatywy?
– „Kulinarnie Mocni” to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej,  oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania, oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw i ziół. Akcja wpisuje się również w trend nie marnowania żywności i ideę włączania społecznego.

– Czy jest to program ogólnopolski?

–  Program Operacyjny Pomocy Żywnościowej realizowany jest na terenie całej Polski, również w Województwie Zachodniopomorskim. Oprócz przekazywania żywności, wyszkoleni edukatorzy Banków Żywności prowadzą również warsztaty edukacyjne, w których podpowiadają, jak przy użyciu prostych składników z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół, wyczarować zaskakujące potrawy

– Jakie jest Pani zadanie w tym projekcie?

– Przede wszystkim wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania. Poprzez warsztaty „Kulinarnie Mocni” chcę inspirować uczestników i pokazać, że w kuchni można się bawić i eksperymentować ze smakami. Wystarczy szczypta wyobraźni, kreatywności i odrobina chęci. Staram się również pracować nad włączeniem społecznym i aktywizacją uczestników. Wspólne gotowanie  to wspaniały sposób na przełamanie lodów, stereotypów i prawdziwą integrację. Warsztaty „Kulinarnie mocni” gromadzą średnio 20 uczestników. W ubiegłym roku, w samych warsztatach kulinarnych wzięło udział ponad 5100 osób.

– Czy potrawy, przepisy są istotnie proste?

– Warsztaty mają pokazać, że gotowanie nie musi być trudne i kosztowne, a pyszne potrawy możemy przyrządzić z najprostszych składników. Idąc tym tropem, edukatorzy starają się wprowadzać proste przepisy z wykorzystaniem sezonowych przetworów i produktów otrzymanych w ramach Programu Pomocy Żywnościowej np. kasze, makarony czy ryże. Hitem tegorocznych warsztatów są wszelkiego rodzaju smarowidła kanapkowe np. pasty, które pysznie smakują zarówno z kromką chleba, jak i naleśnikiem; domowe burrito oraz tak zwana zupa z gruszki i pietruszki.

– Dlaczego warto eksperymentować w kuchni i czy prostota składników tkwi w kulinarnym sukcesie?

– Eksperymentowanie w kuchni często prowadzi do naprawdę ciekawych efektów, szczególnie, gdy łączymy ze sobą produkty na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasujące do siebie np. czekoladę i mięso. Gotowanie nie jest już dla nas przykrym obowiązkiem, jest zabawą, dzięki której wyrażamy siebie i to w jakich smakach gustujemy. Warto bawić się jedzeniem, komponować produkty, dobierać składniki i gotować z nich potrawy. W każdym z nas jest trochę z szefa kuchni, tylko trzeba wyciągnąć te umiejętności na światło dzienne. Dzięki prostym przepisom, przy użyciu aromatycznych ziół i przypraw, możemy stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. Choć większość z nas żyje w pośpiechu i nie ma czasu na to, by gotować tak jak nasze mamy i babcie, to to powiększa się grono osób, zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy lubią gotować i zawsze znajdą na to czas. Sekret tkwi w prostocie składników i odpowiednich dodatkach. Wystarczy szczypta inspiracji, by zjeść szybki, ale pełnowartościowy posiłek.

– Dlaczego to akurat Pani jest koordynatorem?

– Z wykształcenia jestem dietetykiem, prężnie działam w zawodzie i od wielu lat jestem związana ze środowiskiem dietetyków i kucharzy. Temat żywności i żywienia jest dla mnie bardzo ważny, a gotowanie to moja pasja. Staram się nią dzielić nie tylko w domu, ale i w pracy. Pracując jako koordynator projektu „Kulinarnie Mocni” mam swoją misję do spełnienia i robię to, co kocham. Łączę miłość do gotowania z troską o drugiego człowieka.

– Jak wygląda efekt końcowy programu w regionie?

– Warsztaty „Kulinarnie Mocni” są elementem realizowanych  przez banki Żywności działań edukacyjnych. Dzięki tym spotkaniom beneficjenci Programu Pomocy Żywnościowej odkrywają nowe smaki, poznają świat ziół i przypraw, inspirują się ciekawymi przepisami i budują relacje poprzez wspólne gotowanie. Często są także pretekstem do tego, by wyjść z domu, spotkać się z innymi ludźmi i po prostu po rozmawiać. Z rozmów z uczestnikami wiem, że warsztaty „Kulinarnie Mocni” stanowią impuls do zmiany życia na lepsze, do poszukiwania nowych rozwiązań, zwiększenia motywacji do działania, a także polepszenia komfortu i jakości życia, czego efektem jest choćby nowa praca.

 

Rozmawiał: Tomasz Wojciechowski

Registration disabled