Zadbaj o siebie jesienią

Nadchodzi czas, gdy jesienna aura daje o sobie bardzo mocno już znać, co ma też wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jesienna plucha powoduje u nas przemęczenie i osłabienie organizmu a stąd już jeden krok do choroby i przeziębienia.

Czy można sobie z tym jakoś poradzić? Co najlepiej zażywać, aby wzmocnić odporność? W tym celu warto sięgnąć do tego, co oferuje nam natura.

Miód, imbir i inne dobrodziejstwa

Nie od dziś wiadomo, że najlepsza jest herbata z cytryną i miodem. Nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy właśnie po miód, aby osłodzić sobie życie,a przy okazji herbatę (chociaż znam tez osoby, które słodzą tym specyfikiem i kawę), gdyż miód to produkt, który świetnie wpływa na organizm i nie bez powodu jest nazywany ,,płynnym złotem”. Jego właściwości odżywcze sprawiają, że jest on także chętnie wybierany jako zamiennik cukru.

Miód ma właściwości antybakteryjne i często pomaga podczas przeziębienia. Enzymy w miodzie, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów działają pro zdrowotnie. Miód zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, witamina A, B czy C. Miód według dyrektywy Unii Europejskiej z 2002r. Miód jest ,,naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania”.

Każdy miód ma inne właściwości odżywcze czy lecznicze a powstawanie miodu różni się w zależności od jego rodzaju. Miód można podzielić ze względu na sposób jego produkcji. Mamy więc miód nektarowy (produkowany z zebranego przez pszczoły nektaru kwiatowego) oraz spadziowy: (produkowany przez pszczoły z wydzielin, które pozostawiane są na liściach czy igłach między innymi przez mszyce), a także mieszany-nektarowo-spadziowy: powstaje z nektaru oraz ze spadzi.

Miód różni się od siebie między innymi konsystencją czy kolorem. Podczas spożywania można odczuć inny smak oraz aromat. Można wyróżnić takie rodzaje miodów jak: miód wielokwiatowy (łagodny i bardzo słodki), miód lipowy (intensywny, słodki, lekko kwaskowaty, a czasami nawet gorzki) , miód akacjowy, gryczany, wrzosowy, lawendowy, a nawet malinowy. Miód działa bakteriobójczo, sprawdzi się, jako lek na wrzody żołądka i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Wykazuje także działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Przeziębienie to zazwyczaj duszności, kaszel, katar, a miód przyczynia się do zmniejszenia tych objawów. Regularne przyswajanie miodu przyczynia się również do zwiększenia produkcji przeciwciał przez układ immunologiczny. Dzięki czemu organizm będzie przygotowany do walki z chorobą.

A imbir? Zazwyczaj dodaje się go do herbaty starty lub w kawałkach. Można dostać w sklepach także imbir w kawałku i właśnie ten jest najbogatszy w dobroczynne właściwości. Ma specyficzny smak i zapach. Działa rozgrzewająco i oczyszcza drogi oddechowe. Imbir na przeziębienie poradzi sobie z ogólnym stanem osłabienia i wzmocni odporność. Jeszcze bardziej warto po niego sięgnąć w przypadku infekcji gardła, z uwagi na właściwości odkażające tej rośliny.

Co warto mieć w apteczce jesienią

Co prawda istnieje wiele produktów, które mogą zwiększyć siłę odporności organizmu i stanowić będą zestaw ratunkowy, który chroni przed przeziębieniem i szybko postawi na nogi. Wiadomo, chorować nikt nie lubi, tym bardziej brać zwolnienia lekarskiego w pracy. Sięgamy więc po antybiotyki, silne leki które szybko postawią nas na nogi, albo skrócą kaszel o dwa dni, jak głosi reklama.

Ale i tu ma coś do powiedzenia natura. Zioła i przyprawy mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne – wspierają działanie układu odpornościowego. Wiele ziół i przypraw zawiera związki bioaktywne wykazujące działanie antybiotyczne. Szczególnie warto w tym okresie sięgać po oregano, tymianek (w formie suszonej i olejku) i szałwię (w formie suszonej lub naparu – doskonałego na bolące gardło). Wyśmienite działanie rozgrzewające ma cynamon, imbir i ostre przyprawy np.: chili, pieprz cayenne. Należy je dodawać do gotowych potraw aby dobroczynne substancje nie uległy zniszczeniu. Miód i produkty pszczele takie jak propolis, pierzga i pyłek pszczeli również doskonale radzą sobie ze wspomaganiem naszej odporności.

Allicyna to substancja zawarta w cebuli i czosnku, która zwalcza wirusy w bardzo szybkim tempie. Ząbek czosnku spożywany każdego dnia zapobiegnie rozwojowi infekcji, a także i witamina C skraca czas trwania choroby i zmniejsza częstotliwość występowania przeziębień. Natomiast witamina D aktywuje układ odpornościowy, przez co łatwiej rozpocząć organizmowi walkę z chorobą. Warto częściej jeść ryby morskie, które są jej doskonałym źródłem. Latem witamina D produkowana jest dzięki promieniom słonecznym w naszej skórze. Od października do marca, warto wprowadzić ją do zestawu witamin w formie kapsułek lub w tranie – najlepiej z wątroby dorsza.

Prawdziwą witaminową bombą będzie domowy sok z dzikiej róży, aronii, czarnego bzu, albo czarnej porzeczki. Najwięcej witaminy C znajduje się w czerwonych i czarnych owocach, cytrusach, czerwonej papryce i roślinach zielonolistnych. Maliny mają właściwości napotne i rozgrzewają do szpiku kości. Warto zalać świeże lub mrożone maliny gorącą wodą, dodać imbir i wygrzewać się pod kocem z kubkiem w dłoni. Warto sięgać też po pestki dyni (cynk) i orzechy włoskie (kwasy omega 3), które działają przeciwzapalnie, hamują namnażanie wirusów i neutralizują negatywne konsekwencje powstałe w organizmie w wyniku przebytego przeziębienia.

Można też sięgnąć po grzane wino lub „grzańca”, czyli gotowane piwo z goździkami i pomarańczą. Ta mieszanka wyciśnie z nas przysłowiowe „siódme poty” i rozgrzeje, gdy jesteśmy zziębnięci. O czym warto jeszcze pamiętać? By się ciepło ubierać i wysypiać. Jak poradził mi kiedyś jeden znajomy internista, jesienią i zimą powinniśmy lądować pod kołdrą najpóźniej o 22.00 aby organizm mógł się wygrzać. Warto więc o tym pamiętać.

Opracował: Tomasz Wojciechowski

Registration disabled